A fehéj és a dió
A fahéj
Véralvadásgátló
A fahéjban található növényi olajban olyan alkotóelemek találhatóak, amelyek megakadályozzák a vér alvadását. Ez természetesen balesetkor nem előnyös, hiszen akkor ép a vérzést kell megakadályozni, de azért nem árt tudni, ha olyan helyzet adódik, ahol szükség van arra, hogy a vér ne alvadjon meg, akkor erre jó a fahéjolaj.
Antibakteriális hatás
Szintén a növényből származó olajnak fertőtlenítő hatása van, amely megakadályozza a kórokozók szaporodását. Egy nemrég napvilágot látott kutatás arról is beszámolt, hogy az olajban található összetevők annyira hatékonyan lépnek fel a baktériumok ellen, hogy még az élelmiszerek tartósítására is lehet használni.
Vércukorszint-szabályzó
A fahéj illóolaja antioxidáns anyagokat tartalmaz. Alig egy gramm olaj már nagy segítséget nyújt a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára. Csökkenti a cukor- és koleszterinszintet, ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek szenvedőinek is jót tesz.
Agyserkentő
Egy diákok körében elvégzett kutatás során a szakértők azt figyelték meg, hogy azok a tanulók, akik beszívták a fahéj illatát, utána jobb teljesítményről számoltak be. A kognitív agyműködést serkenti leginkább, de a memóriára is nagyszerűen hat.
Vastagbél- és szíverősítő
Számtalan, a szervezet számára hasznos alkotóelemet tartalmaz a fahéjolaj. Kalciumot, ásványi anyagokat és magnéziumot is, amely igencsak fontos a vastagbél egészséges működésének szempontjából, hiszen ezáltal a daganat kialakulását is meg lehet előzni. A koleszterincsökkentő hatása pedig a szívnek nyújt nagy segítség.
Meghűlés ellen
A hagyományos kínai orvoslás már nagyon rég felismerte a fahéjolaj jótékony hatását, hiszen annak testmelegítő ereje is közismert, amely jól kezeli a meghűlés tüneteit
A dió:
Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence a dió. Amellett, hogy igazán finom összetevője a süteményeknek, rendkívül jótékony hatással van az egészségünkre.
Telítetlen zsírsavak
A dió a telítetlen zsírsavak egyik természetes forrása. Ezért érdemes sokat ennünk belőle, hiszen ezek a zsírsavak többek között segítenek csökkenteni a koleszterin szintünket, de nem csak csökkentik, hanem egyúttal normális értéken is tartják.
Antioxidáns
A dió sok más gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan tökéletes antioxidáns forrásunk. Ráadásul omega3 zsírsavat is tartalmaz, így a szív és érrendszerünk egészségének megőrzésében is fontos szerepe van. Emellett pedig a vérerek rugalmasságát is segít megőrizni.
Vértisztító
Régóta ismert a dió vértisztító hatása is, de serkenti az emésztést és bélféregűző hatással is rendelkezik. Nem utolsó sorban pedig hatékony segítséget nyújthat a gyomor és bélhurut kezelésében is.
Rák megelőzése
Antioxidáns hatásának köszönhetően a rákos betegségek megelőzéséhez is érdemes sok diót ennünk. A benne található anyagok ugyanis segítik megelőzni a rákos sejtek burjánzását.
Cukor betegeknek is
Vizsgálatok szerint a dió sikeresen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. Nők esetében 27%-kal csökkent a betegség kialakulásának aránya azok körében, akik minden nap rendszeresen ettek diót. Ezért érdemes akár nassolás helyett is naponta beiktatnunk az étrendünkbe.
A dió jótékony hatását többek között már a kozmetikai ipar is felfedezte. Számtalan krémben találkozhatunk vele összetevőként. A dió főleg a bőrbetegségek kezelésére hatékony többek között a pattanások és ekcéma kezelésére is alkalmas.